,Ferry Staverman nodigt zijn oud klasgenoten uit Eindexamen KABK1970, 50 jaar later
Van donderdag 3 juni tot en met zondag 26 juni 2022, is in KV2, Korte Vijverberg 2, Den Haag de tentoonstelling te zien: "Eindexamen KABK1970, 50 jaar later".
Een groep die in 1970 eindexamen deed op de afdeling tekenen schilderen van de Koninklijke Academie Beeldende Kunst Den Haag.
Deze bestaat uit:

Achille , diverse technieken
Wiesje Schaafsma, viltwerken
Petra de Jong, schilderijen
Mariëtta van den Bos, schilderijen
Bé Massie, aquarellen, schilderijen
Donald Duk, diverse technieken
Ferry Staverman, ruimtelijk

In de tentoonstelling zijn enkele oude eindexamen werken en actuele werken te zien. Als extra toegift zijn er ook enkele aquarellen te zien van hun eindexamendocent, Joost van Roojen.


Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag
In 1968 veranderde de opleiding tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag drastisch. De academie werd van een traditionele opleiding omgevormd naar een moderne academie. Wij moesten "monumentaal" gaan schilderen en daar hadden sommige leerlingen uit van onze opleiding moeite mee. Er vertrokken verschillende studiegenoten naar meer traditionele academies. Het jaar 1968 werd een onrustig jaar en het was onze leraar Joost van Roojen, die het jaar daarop aan ons vroeg hoe wij dachten ons eindexamen te halen.
Hij werd het uiteindelijk die ons begeleidde in onze voorbereiding naar het eindexamen. Dat examen was in 2020 jaar precies 50 jaar geleden. Een mooie gelegenheid die Ferry Staverman aangrijpt om de groep rond hun docent Joost van Roojen in ACEC Apeldoorn uit te nodigen.


Achille
Als kind raakte Achille al geboeid door het Leie landschap rond Gent. Later leerde hij het werk kennen van de kunstenaars rond de Latemse school, Deze beelden riepen bij hem vergeten herinneringen op, die een onuitwisbare indruk op hem, en zijn werk zouden achtergelaten. Zijn bezieling komt voort uit een intense liefde voor het vakmanschap. Iedere handeling is een gevolg van een visie die leidt tot het tot stand brengen van het beoogde doel. Dat doel is niets meer of minder dan vakwerk te leveren. De prenten en schilderijen zijn de weerspiegeling van een scherpe observatie van de natuur, en de beelden die deze bij hem oproepen inspireren tot diep doorwerkte schilderijen en prenten.(J.K.Kartomo}

Bé Massie
Na de academietijd maakte Bé voornamelijk donkere, fictieve landschappen in aquarel. Haar latere schilderijen werden persoonlijker en realistischer.

Donald
Donald Duk maakte wat de omgeving en wie daar verkeren nodig hadden: Dienstbare kunst, geïntegreerd in architectuur, landschap en situatie. Tegenwoordig schrijft hij, vanuit een zelfde dienstbaarheid: het moet leesbaar, leerzaam en onderhoudend zijn.

Mariëtta
Ik schilder

Petra de Jong
Beweging, ruimte en transparantie zijn essentiële elementen in Petra de Jong's werk. De titels van haar schilderijen refereren aan landschappen en laten haar verbondenheid met de natuur zien.

Wiesje Schaafsma
Wiesje Schaafsma werd geboren in 1948 in Breda. Zij studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Wiesje is van huis uit schilderes maar houdt zich naast het schilderen ook intensief bezig met vilten, boetseren, hoeden maken en schoenen ontwerpen. Bij het schilderen ligt het accent op naaktstudies en paarden en bij het boetseren op portretten en modellen. Met vilt maakt zij grote viltschilderijen, vilten sjalen, sieraden en kunsthoeden met wol van eigen schapen. In haar werk tracht ze altijd kracht, dynamiek en beweging vast te leggen.

Ferry Staverman
Zijn objecten zijn omhoog springend, ruimte innemend, willen het licht vangen. De repeterende structuren zijn vaak met elkaar verbonden door draad. In deze tentoonstelling laat Staverman veelal werk zien wat hij met de lasersnijder in het Fablab Apeldoorn heeft gemaakt. Waar hij de mogelijkheid had om te experimenteren en diverse nieuwe vormen te realiseren.


Open van donderdag 3 juni tot zondag 26 juni 2022
donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur

KV2, Korte Vijverberg 2, 2513AB Den Haag
De expositieruimte bevindt zich vlakbij Het Binnenhof, tegenover Het Mauritshuis.


ferrystaverman@hotmail.com
de Heze 38 7335 BD Apeldoorn
tel: 06 24 26 78 14