Ferry Staverman AMC vitrines 2017


12 januari – 15 maart 2017

Met zijn even elegante als strikt geometrisch vormgegeven sculpturen oogst Ferry Staverman wereldwijd succes.
Tot 17 maart exposeert hij in de Vitrines bij de collegezalen 4 en 5.

Waarmee zullen we het ogenschijnlijke monnikenwerk van Ferry Staverman vergelijken? De associatie met uitgevouwen kerstklokken, hoe oneerbiedig ook, is te makkelijk. De symmetrische vormen, het uitwaaieren naar de driedimensionaliteit en niet in de laatste plaats het kwetsbare karton, dat Stavermans basismateriaal is, doet aan Japans papierkunst denken en reikt verder. Opdrachtgevers zoals Hermès en het warenhuis Printemps in Parijs wisten hem te vinden.

De wonderlijk gedetailleerde figuren die Staverman al zagend tevoorschijn tovert, begon met vrouwenfiguren, die fonteinen werden die weer bomen werden. Zij vormen een wereld waarin symmetrie de dienst uitmaken.
De werken hebben voor hem te maken met grip krijgen op zijn innerlijke onrust. Ze staan symbool voor zijn behoefte aan aanwezig zijn, harmonie, levenslust en dynamiek. Het gaat voor hem om de beweging van de contourlijn. Tijdens zijn verblijf in en om Paleis Het Loo waar hij bijna 40 jaar jaar heeft gewerkt als educatief medewerker merkte hij dat de symmetrie en barokke vormen deel van hem werden. Tijdens tentoonstellingen waar zijn werken elkaar aanvullen, ontstaan soms dan ook 17de eeuwse taferelen. Het is alsof hij zijn eigen “verlichting” creëert. Een aanvulling op de vormen is soms het zachte kleur gebruik. Daarin zocht hij naar kleuren die er bijna niet zijn maar in de diepte is de kleur toch zichtbaar voor diegene die het willen zien. Een subtiel spel van draden overspant de vorm en maakt dat je ogen niet te veel in de vorm ‘vallen’, maar meer aan de buitenkant blijven

Foto's Tom Aartsenferrystaverman@hotmail.com
de Heze 38 7335 BD Apeldoorn
tel: 31(0)55 5418 608