Ferry Staverman
Tuintriënnale, Apeldoorn 2008

De tuin die ik koos om een kunstwerk in te plaatsen in het kader van de tuintriënnale is de voortuin van het huisje Piggelmee aan de Winkewijertlaan. Alle andere tuinen die ons waren voorgelegd om een keuze uit te maken waren merendeel zo vorm gegeven dat ik geen noodzaak voelde om er iets aan toe te voegen. Daarbij komt ook dat kabouter Piggelmee mij dierbaar is. Zijn verhaal kan ik uit mijn hoofd vertellen.

Bij mijn eerste ontmoeting met deze tuin bleek dat de foto's waar ik mijn keuze aan ontleende in de winter waren gemaakt. Op het moment dat de nu aanwezige plantenpracht nog verstoppertje speelde en ik dus eigenlijk om de tuin was geleid.
De plannen die ik vooraf door mijn brein liet gaan, konden subiet de kast in. Er bleef voor mij wegens de hoeveelheid planten maar een mogelijkheid over. Een centraal beeld. Toen ik mijn plannen voor een Piggelmee-venus kenbaar maakte, werd ik door mijn vriendin erop gewezen dat ik al eerder een soort kabouterachtige vrouwenfiguur had gemaakt. Deze werd het uitgangspunt voor het nieuwe beeld. Mijn behoefte om vormen altijd weer bij te werken heeft voor het uiteindelijke beeld gezorgd. Tijdens het maken speelde de gedachte haar op een verhoging te plaatsen, zoals de venus in de tuinen van Het Loo, maar dat was hier niet passend. Uiteindelijk staat deze venus niet verhoogd maar ook niet met de voeten in de grond, ze lijkt te zweven. Zij oogt het centrum van de tuin, maar is slechts een gast.

ferrystaverman@hotmail.com
de Heze 38 7335 BD Apeldoorn
tel: 06 2426 7814